Właściwa dieta i jej ogromna rola w stomatologii dziecięcej

Sposób odżywiania i odpowiednio zbilansowana dieta są podstawowymi elementami profilaktyki próchnicy. Oczywiście ograniczenie podaży cukrów wydaje się być tu najważniejszym gwarantem sukcesu w walce z próchnicą, jednak znaczenie ma również konsystencja i częstotliwość spożywanych pokarmów. Ich kleistość sprawia, że są w mniejszym stopniu wymywane przez ślinę, w związku z czym ich czas przebywania na powierzchni zębów i szkodliwe działanie jest dłuższy. Częste spożywanie pokarmów zawierających cukry, do tego miękkich i kleistych utrzymuje kwaśne pH w płytce nazębnej, sprzyja demineralizacji szkliwa i powstawaniu ubytków. Słodycze zjedzone przed snem wyrządzą więcej szkody niż zjedzone w ciągu dnia. Przyczyną tego jest mniejsze wydzielanie śliny w porze nocnej, w związku z czym obniża się jej dobroczynne działanie w walce z próchnicą. Odżywanie wpływa nie tylko na kondycję zębów, ale warunkuje prawidłowe kształtowanie narządu żucia dziecka. Pokarmy twarde, gruboziarniste, masują dziąsła i zwiększają ich ukrwienie przez co pobudzają rozwój kości i przyzębia, wpływając na formowanie się właściwego zgryzu.

W ciąży i w pierwszych latach życia dziecka niedobory białka, wapnia, fosforu, witamin A C D E oraz fluoru , może wpłynąć niekorzystnie na proces formowania i mineralizacji zawiązków zębowych, czyli odontogenezę. Ich nieodostatek w pożywieniu może być przyczyną większej podatności zębów na czynniki próchnicotwórcze. Największe korzyści płyną z podaży produktów mlecznych, serów, ksylitolu oraz pokarmów bogatych w błonnik.

Dr n.med. Monika Biniek

Powrót

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach zbierania statystyk odwiedzin.

X